Pavel Oškrkaný

Už zítra bude akce, jakou Ostrava ještě nezažila

21. 04. 2016 12:56:31
Zítra jedu do Ostravy na vůbec první velkou slam poetry exhibici v tomto městě. Začíná ve 20:00 v Klubu Parník a účast přislíbili přední čeští slameři, jako dvojnásobný mistr ČR Jan Jílek nebo vicemistr ČR 2015 Jirka Juráň.

Dále tam bude Ostravačka Zuzana Kantorová a z Olomouce Daniel Kunz nebo Saša Dvořák. Večerem bude provázet moderátor Bob Hýsek a máte se opravdu na co těšit. Pravidelné exhibice úspěšně fungují v Praze, Plzni i v Brně, tak věřím, že Ostrava bude s těmito městy zdárně držet krok. Více o akci najdete zde.

Co je slam poetry?
Slam poetry je specifická kategorie básnického přednesu. Vznikla v 80. letech 20. století v Chicagu. Stojí na pomezí divadla a poezie. Základní pravidla jsou jednoduchá: vlastní text, tříminutový časový limit a žádné rekvizity. Většina klání je dvoukolová a vylosované pořadí slamerů se po prvním kole obrací. Zvítězí ten, kdo dostane od diváků nejvíc bodů. Hodnotí 5–10 náhodných porotců body od nuly do desíti. Diváci jsou nezřídka vyzváni k interakci, třeba k zadání tématu básně či slova, které má vystupující použít a celkově se od nich očekávají reakce na výkon účinkujícího.

Je slam poetry stand-up?
Od stand-upu (například Na stojáka) se slam poetry liší zapojením básnických prvků, jako je rytmus, rýmování, popřípadě aktivním pohybem po jevišti či sále. Přednášený text může být předem připravený, eventuálně přímo čtený na jevišti, nebo může být báseň tvořena na místě, nicméně obsah výstupu musí být vždy autorský. Slameři většinou vystupují jednotlivě, například ve Spojených státech ale umělci sdružení do týmů podle domovských měst soutěží o celostátní titul. Řada slamerů používá pseudonym.

Vždy na podzim se koná mistrovství ČR ve slam poetry. Vítězové regionálních kol konaných převážně v krajských městech se potkají ve finále. Mimoto jsou pravidelně pořádána exhibiční vystoupení a slamerské workshopy ve městech po celé České republice nebo na festivalech. Více o slam poetry na slamoviny.cz.

Autor: Pavel Oškrkaný | karma: 14.08 | přečteno: 385 ×
Poslední články autora