Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dej si bacha na világoš a maglajz!

V tomto příspěvku se dozvíte, jak vznikla úsloví dostat világoš, mít v tom maglajz a dávat si bacha.

Poslední článek pojednával o hungarismech a világoš je v podstatě také jedním z nich. Dostat világoš neboli pořádný výprask je slovní spojení, které zcela jistě vzniklo v 19. století, konkrétně to bylo po bitvě u Világoše 13. srpna 1849. Byla to závěrečná bitva maďarské revoluce započaté v roce 1848, v němž proběhly revoluce téměř ve všech zemích Evropy včetně českých zemí a celkově tehdejšího Rakouska. Po vydání nové oktrojované ústavy Františkem Josefem I. v březnu 1849 začalo maďarské povstání. To měl potlačit jako už předtím v Praze a ve Vídni generál Windischgrätz, jeho vojska však musela 10. dubna ustoupit a několik dnů poté byla vyhlášena nezávislá Maďarská republika. Maďary se podařilo porazit až v létě za pomoci ruských vojsk. K rozhodující bitvě došlo 9. srpna u Temešváru. Rakousko-ruská vojska měla proti padesáti tisícům Maďarů téměř dvojnásobnou přesilu. Závěrečné střetnutí se odehrálo o čtyři dny později u Világoše, kde maďarská vojska kapitulovala.

Na potlačení maďarského povstání se podílely také národy tehdejšího Uherska, konkrétně Slováci a Chorvati, jejichž hlavní motivací bylo, že jdou proti svým utlačovatelům Maďarům. V Uhersku začaly tvrdé represe, vídeňský centralismus a germanizace. Chorvati a Slováci dostali od císaře osobní poděkování, ale to byl jediný reálný výsledek. Naopak v obou těchto zemích postupně nastala tvrdá maďarizace. V celé habsburské říši začíná neoabsolutismus pod vedením rakouského ministra vnitra Alexandra Bacha. Právě od tohoto politika mělo podle historiků vzniknout ono známé spojení „Dej si bacha!“ Ovšem etymologové to popírají a tvrdí, že je buď z německého die Wache – stráž a ze strážného, německy Wachmann, se pak stal český bachař, popřípadě z jiného německého výrazu Obacht genen čili dávat pozor (Obacht z německého Acht, Achtung – pozor).    

Vítězství a prohry jsou mnohdy relativní a platí to i o Evropě v 19. století (ostatně ve 20. století také). Dlouhodobé následky maďarského povstání byly nakonec opačné, než by se dalo očekávat. František Josef I. si potřeboval Maďary naklonit, a tak jim v mnohém ustoupil. Poprvé po prohrané válce s Itálií v roce 1859. Říjnovým diplomem vydaným v následujícím roce se fakticky obnovovala stará uherská konstituce z doby před rokem 1848. Zároveň byl svolán zemský sněm a restaurovány uherské výkonné i soudní orgány sídlící v Pešti. Maďarština se stala oficiálním jazykem. Cizí úředníci opustili Uhry a platnost německých zákonů byla zrušena. O sedm let později prohrává Rakousko další válku, tentokrát s Pruskem. Důsledky byly nakonec dosti mírné – Rakousko přišlo pouze o Benátsko, které připadlo pruskému spojenci Itálii, nad níž Rakousko ve všech bitvách zvítězilo. Vlivem prohrané války však došlo k Rakousko–Uherskému vyrovnání, o němž maďarští politici vyjednávali už před ní. Uhersko se vnitropoliticky stalo prakticky nezávislé. Vedle osoby panovníka, jenž byl zároveň králem Uherska a císařem Rakouska, zůstalo společné pouze ministerstvo zahraničních věcí, ministerstvo války a říšské ministerstvo financí. Vyrovnání se událo cíleně na úkor Slovanů v Rakousku a zejména českých zemí, které měly společně s Uherskem nejvyšší status – království. To samozřejmě Čechy popudilo a od roku 1867 už nemají pro své rivaly Maďary dobrého slova. Cítili se víceméně právem podvedeni a odstrčeni, protože namísto Čechů k monarchii loajálních byli vyzvednuti proti monarchii neustále rebelující Maďaři. Právě proto začíná tvrdá protimaďarská novinářská propaganda a Világoš se stává jakýmsi symbolickým momentem, kdy Maďarům někdo zatnul tipec (o tomto slovním spojení jindy) a zároveň je naznačeno, že by takový világoš potřebovali znova.

Neskrývaná česká zášť vůči Maďarům se vystupňovala během rakousko-uherské okupace Bosny a Hercegoviny v roce 1878, kdy se zdálo, že toto území připadne Uhersku, za což Maďaři agitovali, neboť na toto území měli historický nárok – severozápadní část Bosny v 15. a 16. století opravdu součástí Uher bývala. Ovšem tento nárok nebyl o nic větší než u všech ostatních národů, které si kdy Bosnu nárokovaly. Vláda Rakouska-Uherska nakonec rozhodla téměř šalamounsky – nepřipojila Bosnu a Hercegovinu ani k Zalitavsku (Uhersko), ani k Předlitavsku (rakouské, české a všechny ostatní země včetně Dalmácie, celkem 16) ale nechala ji pod správou jednoho ze společných orgánů monarchie – ministerstva financí.

Právě z obsazování Bosny a Hercegoviny, pochází kromě známé písničky „Za císaře pána a jeho rodinu museli jsme vybojovat Hercegovinu“ i jedno slovní spojení. Vzniklo podobně jako világoš na základě bitvy a také zde měly velký vliv noviny. Postup rakouských okupačních jednotek Bosnou byl zpočátku celkem snadný. Na odpor narazily až ve střední Bosně u města Maglaj, kde byla místními muslimy ze zálohy přepadena jednotka husarů. Zabito bylo 46 vojáků včetně několika Čechů. Dobové noviny psaly o této bitvě jako o nečekanémmaglajzu“ a slovo maglajs (či maglajz) ve významu vřava, nepořádek nebo zmatek se užívá v češtině dodnes.

Aby byl příběh kompletní – Maďarům opravdu tipec zatnut byl. Po první světové válce přišly na základě Trianonské mírové smlouvy o dvě třetiny svého území, což bylo absolutně nejvíc ze všech poražených národů. Území Uher bylo osekáno ze všech stran včetně poraženého Rakouska, které získalo od Maďarska svou nejmenší a nejvýchodnější spolkovou zemi Burgenland. Rumunsko dostalo Sedmihradsko a část Banátu i s Temešvárem a Világošem (dnes rumunsky Şiria), další území připadlo Jugoslávii a samozřejmě Československu. Od té doby ještě dlouho nemohli přijít na jméno zase Maďaři Čechům a objevil-li se v tamních novinách výraz český, tak zásadně s hanlivým přídavným jménem. Výraz československý se neobjevoval vůbec.

Ačkoliv letos uplyne 96 let od podepsání Trianonské smlouvy, je tato událost u Maďarů stále živá a v Budapešti v obchodě s originálními maďarskými suvenýry si i dnes můžete koupit mapu Uherska po Trianonu, v níž je pěkně graficky vyvedeno, která původně uherská území komu připadla. Možná že dnes v Maďarsku říkají maminky svým dětem „dostaneš Trianon!“ 

Autor: Pavel Oškrkaný | pátek 11.3.2016 12:17 | karma článku: 29,38 | přečteno: 7114x
  • Další články autora

Pavel Oškrkaný

Kolik lidí bylo včera na Staroměstském náměstí?

Taky vám vadí, že jste se z médií nedozvěděli, kolik lidí vlastně na Oslavě státního svátku v podhradí bylo? Nyní můžete.

29.10.2016 v 15:01 | Karma: 27,90 | Přečteno: 3324x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Pavel Oškrkaný

Netykavkovy povídky: Povídka, kterou jsem nikdy nenapsal

Na jaře loňského roku jsem chtěl napsat povídku o tom, že všechna místa konání mistrovství světa ve fotbale jsou domluvená na sto let dopředu včetně toho, kdo vyhraje a výsledků jednotlivých zápasů.

25.7.2016 v 12:12 | Karma: 10,62 | Přečteno: 183x | Diskuse| Letní běh

Pavel Oškrkaný

Netykavkovy povídky: Předseda

Byl velmi ctižádostivý. Celý život toužil dosáhnout něčeho velkého jako třeba být ředitelem velké organizace, slavným vynálezcem nebo alespoň slavným politikem.

18.7.2016 v 12:12 | Karma: 13,52 | Přečteno: 277x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Oškrkaný

Netykavkovy povídky: Výlet za Franzem Kafkou

Jednoho dne mi v domě akutně začaly chybět pivní podtácky, a tak jsem se rozhodl, že se vydám za Franzem Kafkou.

4.7.2016 v 12:12 | Karma: 13,93 | Přečteno: 193x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Oškrkaný

Netykavkovy povídky: Petrovy Vary

Toho roku dosáhla komerce a marketing nejvyššího možného vrcholu. Mysleli si, že si mohou koupit úplně všechno.

27.6.2016 v 12:12 | Karma: 14,17 | Přečteno: 245x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1319x
Slamer, básník, žurnalista, historik žijící v současnosti. Šéfredaktor zpravodaje o slam poetry Slamoviny.cz