Pavel Oškrkaný

Netykavkovy povídky: Den pravdomluvnosti

23. 05. 2016 12:12:12
V roce kdy pravda a láska konečně zvítězila nad lží a nenávistí – bylo to někdy kolem roku 4500 našeho letopočtu, ale přesné datum nevím – se lidé rozhodli, že na počest tohoto vítězství zavedou Den pravdomluvnosti.

Ale nebyl to dobrý nápad. I když si to lidé nepřipouští, chtějí být klamáni. Ten den se také uskutečnil jenom jednou. V našem dvaceti milionovém státě totiž za ten den došlo k desítce tisíc sebevražd, dvaceti tisíci vražd v afektu po manželské hádce a třicet tisíc párů podalo žádost o rozvod. Dále byli zatčeni všichni politici od prezidenta až po starostu v nejmenší vísce, polovina podnikatelů a čtvrtina živnostníků. Také všichni duchovní bez ohledu na církev. Rovněž dvě třetiny novinářů, třetina vědců, a samozřejmě všichni statistici a ekonomové. Jenom filozofové zůstali ušetřeni. Už dávno jim nikdo nerozuměl, a tak je nechali na pokoji. Všechny výše jmenované pozavírali do koncentračních táborů, které tu zbyly po 28. světové válce. Hned v den vítězství pravdy se změnil nápis na standartě z "Pravda vítězí" na "Pravda zvítězila, dilino." My, kteří se hlásíme k Západním Slovanům, a ten nápis si ještě umíme přeložit do euroangličtiny, jsme s tím nesouhlasili, ale bohužel už je nás jen tři sta tisíc. Západní Indové, jak se jim teď korektně říká, nás přehlasovali.

A proč vlastně došlo k tolika rozvodům? Nejčastěji přiznaná nevěra. U politiků je to stejné snad tisíce let. Většinu zavřeli za nedovolené obohacování. Rozkrádali peníze určené na sociální dávky, žádné jiné výdaje už náš stát nemá. U sebevražd je to různorodější, v mnoha případech přiznaná nevěra (většinou dotyčný litoval, že se přiznal a tak radši spáchal sebevraždu). Velké procento také tvoří lidé, kteří se dozvěděli, že neumí hrát na jejich hudební nástroj, v osmdesáti procentech případů na housle, v ostatních skoro výhradně na trumpetu. Hodně sebevražd také spáchaly ženy, které se od svých mužů dozvěděly, že nejsou hezké. Většinou si podřezaly žíly o zrcadlo, když ho ve vzteku rozbíjely. Jejich manželé obvykle nezavolali záchrannou službu. Těžko říct proč a den pravdomluvnosti skončil, takže se to už nedovíme. Zůstal jen ten nápis na standartě: "Pravda zvítězila, dilino." Ale nikdo už nechce slyšet, jaká ta pravda je.

(Netykavkovy povídky vychází každé pondělí ve 12:12.)

Autor: Pavel Oškrkaný | karma: 11.48 | přečteno: 205 ×
Poslední články autora