Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

O původu slova "uložit" bych se s vámi silně dohadovala. Jak by to asi bylo s nedokonavým tvarem "ukládat"? Tam vám žid zmizel. Když někomu svěřím nějakou věc, tak ta tam prostě "leží". To když ležím v posteli, tak jedině se židem? Prostě "oslí můstek" jak noha.

Slovo "žid" se vyvinulo jistěže v západní Evropě, viz francouzské "juif", kde výslovnost skoro odpovídá českému žid. Jak se dostalo do slovanských jazyků? Řekla bych, že zcela běžně s kupeckými karavanami. Buď se tam označili židé sami nebo je tak označili jejich konkurenti. Slovo se prostě přejalo, jak se nyní přejímají jiná cizí slova, když chybí domácí ekvivalent. S "němci" je to jiné, ti byli sousedé, styk s nimi byl častější, proto se vytvořilo slovo speciálně pro ně. Takže s vaším výkladem naprosto nesouhlasím. A souvislost slov - hebrej-žebrej, no to si z lidí děláte prču? Je to jako o koze a o voze.

Z vašeho profilu jsem nevyčetla, co jste studoval, ale jestli vůbec něco, tak se toho držte a nemažte čas sepisováním v.lovin.

0 1
možnosti
MP

...nemařte čas...

0 0
možnosti
  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1319x
Slamer, básník, žurnalista, historik žijící v současnosti. Šéfredaktor zpravodaje o slam poetry Slamoviny.cz