Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mě osobně připomíná situace na Ukrajině situaci bývalého Československa. Stačí si představit, že by v Praze proběhl převrat a k moci se dostali lidé, kteří by měli silně protislovenské postoje, takže jednou z prvních věcí, kterou by udělali, by bylo zrušení slovenštiny coby úředního jazyka. Asi by to na Slovensku příliš nadšení nevyvolalo. Československo se naštěstí rozdělilo bez nějakých násilností a ozbrojeného konfliktu.

Jinak osobně považuji situaci na Ukrajině za tragédii, na kterou bohužel doplácí všichni její obyvatelé.

1 0
možnosti

Berete pouze současný stav. Když východ Ukrajiny pod ruskou propagandou odmítl přičlenění k západu a začaly nepokoje, bylo hrubou chybou poslat tam vedle armády soukromé a dobrovolnické jednotky tzv. batalionů, které dodnes nemají s armádou nic společného a řadí se k nejkrutějším nepřátelům všeho proruského.

Je to jako kdyby naše armáda jela dělat pořádek na Ostravsko a vyzbrojila k tomu fanoušky Sparty zbraněmi a vzala je sebou.

1 4
možnosti

Souhlasím s vámi pouze částečně.

Že bychom neměli být lhostejní k Ukrajině, to je pravda.

Avšak mám dvě výhrady:

Za prvé nevidím, že by západní země s výjimkou Polska a Pobaltí byly nějak moc lepší než my.

Za druhé přeci jenom my přeci jenom jsme jejich smluvní spojenci, zatímco Ukrajina náš smluvní spojenec v současnosti není. Takže přeci jenom jakous takous povinnost vůči nám by Západ měl cítit, zatímco k Ukrajině ji cítit nemusí. Je to kruté, je to i krátkozraké, ale právní stránka věci taková je.

A ještě jedna věc: My bychom nebili první na ráně: Než by se Rusko dostalo k nám, muselo by nejprve zabrat jiné země. Takže už předtím se ukáže, zda Západ půjde do boje kvůli Polsku, které rozhodně není lhostejné, nebo zda Polsko hodí přes palubu. Pokud bude Polsko obětováno Západem jako v Jaltě, tak není co řešit a chyba byla na straně Západu (tedy i na straně naší, pokud společně s ostatními státy budeme těmi, kdo Polsko hodí přes palubu).

0 2
možnosti

J20a82r47a 27R28a31n20k

25. 2. 2015 3:49

"Za prvé nevidím, že by západní země s výjimkou Polska a Pobaltí byly nějak moc lepší než my"

Prominte pane Benes, ale Polsko a Balticke republiky urcite nepatri mezi "zapadni zeme"RvRv Zapadni evropske zeme jsou podle meho mineni - Svycarsko, Nemecko, Rakousko a ty na tom jsou definitivne lepe!!

1 0
možnosti

Mezi námi v r. 1938 a Ukrajinou dnes je několik zásadních rozdílů.

Území Českého království bylo až na několik dočasně připojených okrajových území (např. Braniborsko, Rakousy, apod) vždy geograficky pevně vymezeným celkem.

I jako součást Rakousko-Uherska bylo vždy bráno a spravováno jako České království a Markrabství Moravské, příp. Slezsko.

Němci tu žijící byli pozvání právoplatnými českými panovníky ke kolonizaci některých území a rozvoji řemesel. Vždy věděli a cítili, že jsou občany Českého království/Československa.

Zatímco Ukrajina byla zcela syntetický útvar vytvořený Stalinem bez ohledu na historické souvislosti, z podstatné části na územích Rudou armádou okupovaných, bez ohledu na národnost obyvatel a jejich přání. Až do dob Gorbačova běžný obyvatel ani nevěděl, že žije na nějaké Ukrajině, hranice byly zcela formální asi jako u nás mezi Moravou a Čechami.

O co ve skutečnosti jde, je zřejmé. O moc několika oligarchů, kterým národnostně zblblí ukrajinsky hovořící obyvatelé dělají užitečné idioty.

3 3
možnosti
Foto

Ukrajina je považována za kolébku všech Slovanů a z Ukrajiny přišli  i Češi. Na území dnešní Ukrajiny byl první stát Slovanů Kyjevská Rus.

 Ukrajina byla centrem prvního státu východních Slovanů - Kyjevská Rus. Od 10 století do 11 století zde byl nejsilnější stát v Evropě a přijal v roce 988 křes´tanství.Ve 13. století se Ukrajina rozpadla. Patřil pod Zlatou hordu a později pod Litvu i když si určitou samostanost si zachovávala.Ve roce 1648  byla Ukrajina opět obnovena na dobu 100 let.  Pak opět se rozpadla a dělilo se o ni několik států. V roce 1991 získala samostnost v původních hranicích. Její samostnost uznalo Rusko a zavázalo se chránit nezávislost a celistvost Ukrajiny.

6 1
možnosti

K80a71r70e48l 12V15o26v45e95s

24. 2. 2015 12:38

My nejsme lhostejní k osudu Ukrajiny. Jsme znechuceni tím jak jsou ukrajinští pučisté oslavováni našimi médii hlavního proudu a některými blogery. jako jste vy.

Američtí představitele komentovali události na Ukrajině jasně. Majdan = revoluce a když je revoluce, tak musí jít právo stranou.

To samé by tedy mělo platit pro východ Ukrajiny, ne ?;-)

4 7
možnosti
Foto

to mělo být mííííínus

3 1
možnosti

J89o60s18e67f 72P27a25r54á60k

24. 2. 2015 12:33

Karma, v ukrajinské válce se i u nás tříbí zrno od plev.

5 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS